Klimatneutral, klimatsmart eller klimatpositiv – vi reder ut skillnaden
Förra sommaren var varm, skogsbränderna härjade och bönderna hade svårt att skörda efter torkan. Många säger att klimatfrågan är akut och att man behöver vara klimatneutral. Vilka kan egentligen göra något åt saken och vad behöver göras?
Som företag har du alla möjligheter att bidra till ett bättre klimat genom att bli klimatneutrala eller klimatpositiva. Genom att börja tänka på ditt företags avtryck på jorden har du redan kommit en bit på vägen. För att nå målet och hejda uppvärmningen till max två grader år 2100 måste fler börja tänka på vilket avtryck de gör. Men var ska du börja i klimatdjungeln? Nu ska vi reda ut några frekvent förekommande klimatbegrepp:
Klimatneutral – när du gör vad som krävs
Klimatneutral innebär att du inte gör någon påverkan på klimatet. Ditt företag, er produkt eller du som person är klimatneutral och står inte för några utsläpp av växthusgaser. Det är svåra i det hela är att vara klimatneutral genom att bara vara. Oavsett om du som privatperson eller företag är klimatsmarta, källsorterar och tänker på miljön. Det du och ditt företag kan göra är att klimatkompensera för lika många kilo eller ton koldioxidutsläpp som ni orsakat. Du kompenserar helt sonika för skadliga utsläpp av växthusgaser med minskade utsläpp någon annanstans.
Klimatpositiv – när du vänder negativ påverkan till positiv
Vill du vara mer än neutral ska du bli klimatpositiv. För att bli klimatpositiv måste du först bli klimatneutral. Det blir du först när du kompenserar för utsläpp som är större än din totala klimatpåverkan. För att ta ett större ansvar och bli klimatpositiv ska du kompensera för minst 110 procent av det du släpper ut. Du ska alltså inte enbart kompensera för dina egna utsläpp, utan även kompensera ytterligare några procent för att tömma atmosfären på koldioxid som redan släppts ut.
Klimatsmart – små och stora miljövänliga val i vardagen
Att vara klimatsmart handlar idag om att göra val i vardagen som bidrar till en bättre miljö. Det kan vara att handla ekologiskt, varva in mer vegetariskt i sin kost eller att välja miljövänliga elavtal och köra elbil. Alla dina klimatsmarta val i vardagen bidrar till att bromsa den globala uppvärmningen.