Så attraherar ni både manliga och kvinnliga kandidater

Det finns en kvarstående myt som många arbetsgivare fortfarande håller fast vid: ”Det går inte att attrahera kvinnliga kandidater till vårt jobb.” I denna artikel går vi till botten med den myten och ger dig konkreta och användbara tips för att öka chanserna att locka både manliga och kvinnliga kandidater. 

Ordval och tonalitet i annonserna är avgörande 

Första steget i att attrahera kvinnliga sökande är att granska både ordval och tonalitet i era jobbannonser. Hur ni formulerar er har stor påverkan på hur annonsen uppfattas av olika personer. Forskning visar att män i mindre utsträckning påverkas av ordvalen i annonserna och söker tjänster oavsett om de innehåller traditionellt manliga eller kvinnliga uttryck. Däremot kan traditionellt manliga formuleringar, som ”resultatorienterad” eller ”självständig”, avskräcka kvinnliga kandidater, särskilt om de inte känner att de uppfyller dessa krav till 100%. 

Det är också viktigt att tänka på att det inte bara handlar om ordvalen utan även om tonaliteten i formuleringarna. Genom att använda ett inkluderande språk och en tonalitet som betonar samarbete, flexibilitet och utvecklingsmöjligheter blir annonserna mer attraktiva för en bredare publik. Väljer ni formuleringar som ”vi söker någon med passion för att samarbeta” eller ”vi välkomnar dig som är villig att lära och växa” öppnar ni upp för ett bredare kandidatinflöde. 

Kravlistan – en balansgång 

Män är enligt forskning generellt mer benägna att svara på jobbannonser med långa och detaljerade kravlistor, medan kvinnor tenderar att avstå från att ansöka vid överdrivna krav. En lång kravlista kan skapa en känsla av att man måste uppfylla varje punkt för att vara kvalificerad, vilket gör att du kan gå miste om erfarna och kvalificerade personer. 

För att attrahera både kvinnliga och manliga sökande är det viktigt att vara selektiv i vilka krav som verkligen är nödvändiga för rollen och att tänka på hur ni väljer att presentera dem. Istället för att lista varje specifik teknisk färdighet eller erfarenhet, kan det vara mer effektivt att beskriva önskvärda kvalifikationer som ”erfarenhet inom X är ett plus” eller ”vi uppskattar en bakgrund inom Y”. 

Talent Branding: hur positionerar ni er som företag? 

Ett inkluderande arbetsgivarvarumärke är avgörande för att attrahera en mångfald av talanger. Om ni är ett företag som tydligt kommunicerar era värderingar kring jämställdhet och mångfald, och visar upp konkreta exempel på hur dessa värderingar praktiseras, kommer ni att stå ut som arbetsgivare och attrahera en bredare kandidatbas. 

Tänk på detta: Genom att visa att er kultur stödjer och främjar kvinnors framgång i karriären kan ni attrahera fler kvinnliga kandidater. En effektiv strategi är att lyfta fram era kvinnliga medarbetare och ledare i er marknadsföring.

Inkluderande arbetsmiljö – vägen till framgång 

Mångfald är en väg till framgång; det förbättrar arbetsmiljön, möjliggör integration av olika perspektiv och kan öka er innovationsförmåga, kreativitet och problemlösningsförmåga på arbetsplatsen. Vi är övertygade om att ert företag har stor potential att attrahera fler kvinnliga kandidater. För att ta nästa steg bör ni fokusera på att skapa en inkluderande arbetsmiljö, bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke och utforma era annonser noggrant. Detta kommer inte bara att bredda er kandidatbas, utan också skapa en arbetsplats där alla medarbetare kan utvecklas och trivas på sikt.

För mer insikter och diskussion om ämnet rekommenderar vi dig att titta på det senaste avsnittet av Mythbusters där vår marknadschef, Andreas Evermyr och vår VD Fredrick Carlsson pratar vidare om ämnet. Kolla in avsnittet här!    

Söker du personal eller vill veta mer om hur vi jobbar med rekrytering? Klicka här.